Néhány háziszer elkészítési receptúrája
Vöröshagymát apróra vágunk, olajban aranybarnára dinszteljük, fél liter hideg vízzel felöntjük, és addig fõzzük, míg a hagyma teljesen áttetszõvé válik. Ezután kevés zöldséglevet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Leszûrés után az áttetszõ levet esszük. A Breuss-féle rákterápia része. Máj és epebajban szenvedõ rákos betegek inkább hasonlóképpen készült babhéjlevest fogyasszanak.
Két fej apróra vágott hagymát és egy marék köménymagot 10 napon át fél liter fehér borban érlelünk. Leszûrjük. Étkezés után egy likõröspohárnyit igyunk. Gyomorfekélyre.
Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab, 6 dl víz
A szójababot 12 órán át beáztatjuk, duzzadni hagyjuk. Leöntjük az áztatóvizet, jól átöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot kb. 2 csésze forró vízzel mixerben pürévé keverünk, ha kész nagy fazékba öntjük. Közepes lángon, állandó kevergetés közben felfõzzük. Vigyázzunk, hamar kifuthat! Ha felforrt, gyenge lángon 10-15 percig fõni hagyjuk. Pamutkendõn átszûrjük. Ha a massza kihûlt, jól kinyomkodjuk. A kész szójatej a fazékban van, ha jeges vízbe helyezve hirtelen lehûtjük, 4 napig eltartható hûtõszekrényben. Lásd még: Szójatermékek.
Almabort vízzel, tejjel egyenlõ részben összeöntünk és felmelegítjük. (nem fõzzük.) A melegítéskor egy túrószerû anyag válik ki, ekkor szitára, vagy szûrõre öntjük, a túró a szûrõn marad, A szüredékbõl 1-2 evõkanálnyit fogyasztunk köhögés, lepedékes nyelv, étvágytalanság esetén.
Lenmaglisztet forró vízzel vagy tejjel péppé fõzzük és lenvászon közé téve amilyen melegen csak bírjuk a beteg testrészre kötjük. Felhasználjuk kelések, furunkulus, stb. érlelésére, lágyítására, Epegörcsre.
Héjában fõtt krumplit péppé nyomunk, egy kendõre kenjük. A gyulladt testrészre kötjük. Meleg kendõvel átkötjük, rögzítjük. 1 óra hosszat maradjon fenn. Szükség szerint ismételhetõ. Gégegyulladásra, tüdõgyulladásra, puffadásra, kelésekre.
Sovány túróhoz pár csepp ecetet és annyi tejet adunk, hogy kenhetõ legyen. Kenjük egy vászondarabra, a felhasználásnak megfelelõen. (Nyakra kisebb, mellkasra nagyobb) Tegyük fel a gyulladt, fájó testrészre. Folpackkal szigeteljük. Meleg ruhával rögzítsük, tartsuk melegen. Addig maradhat fenn, amíg a túró megszárad. Két nap múlva ismételhetõ, ha szükséges. Hörghurut, gégegyulladás.
Készítése: Hideg vízbe tesszük a fejessalátát és félig lefedve kis lángon fõzzük 5 percig. Lefekvés elõtt egy pohárral iszunk a langyos fõzetbõl. Hörghurutra.
Zelenyák J.: „A citromlé borban fõzve hasat indít és kitûnõ izzasztó szer.”
Fehér ürömfû, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfûszeg keverékét édes borban áztatjuk. Két-három napig érleljük, meleg helyen. Leszûrjük, üvegekbe töltjük.
Emésztésjavító, „gyomorkeserû”.
30 g friss rozmaring- és 10g zsályalevelet leöntünk 1 liter száraz vörösborral, melyet elõzõleg majorannával, fahéjjal és korianderrel fûszereztünk. A keveréket egy hétig állni hagyjuk, majd reggel és délben egy pohárkányit mézzel fogyasztunk belõle. Alacsony vérnyomásra.
Szent Hildegárd receptje. Fél kávéscsészényi fehérbort kis edényben tûzön felforralunk, a kávés-csészében kevés hideg vizet tartunk készenlétben, a gyorsan forrósodó bor mellett állunk, és közvetlenül a forrás elõtt beleöntjük a hideg vizet. Rögtön levesszük a lángról, beleöntjük a kávés-csészébe és kortyolva megisszuk. Fogyasszuk, ha „bal lábbal keltünk fel”, ha reggel rossz a hangulatunk, ha nyomasztó álmok után ébredtünk, ha frontérzékenyek vagyunk, ha dühösek vagyunk az egész világra. Az idegekre való legjobb háziszer.
Szent Hildegárd receptje. Gilisztaûzõ varádics levelének levét borba kell önteni, annyit, hogy kellemes itallá váljék. Ebbõl naponta többször néhány kortyot kell fogyasztani hosszabb idõn keresztül.
Szent Hildegárd receptje. „ Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra, fõleg reggeli elõtt, de akár minden étkezés elõtt tiszta fodormentalevelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts szünetet, amíg a hatása tart. (Kb. 2 evõkanálnyi összevágott fodormentalevél fél liter borban áztatva.) „
A mogyoró bele megsütve vagy megtörve és kevés borban áztatva jó hatású hurutnál, náthánál. 5 deka tört vagy sült mogyorót 3-4 napig kell fél liter borban áztatni. Reggel kis pohárkával kell bevenni belõle. (Z.J.)
1/4 csésze nyers mandula, 1 csésze hideg víz
A meghámozott mandulát (forró vízbe merítve könnyen lejön a héja) tegyük turmixgépbe, és 1 pohár hideg vízzel 2-3 percig mixeljük, amíg fehér tej lesz belõle. Szûrve ihatjuk. Így készül a szezámmagtej is. Nagyon finom, és rengeteg, könnyen felszívható kalciumot tartalmaz! Csontritkulásnál, növésben lévõ gyermekeknek , kismamáknak gyógyszer!
Borban fõzve az összetört mandula gennyes sebeket, koszmót tisztít és szárít.
Már 1611-ben gyógyszerként használták. Fõ alkotórésze a citromfû, mely az egész szervezetet védi a meteorológiai hatásoktól.
Csipetnyi citromfû levelet, izsópot, bazsalikomot, mentát és zsályát, valamint egy evõkanálnyi ánizst két liter pálinkában 20 napig kell áztatni, majd leszûrni és gondosan lezárva tárolni. Naponta kétszer kb. 3 cl-t javallott fogyasztani, fõleg az idõjárási frontok idején.
30 gr ánizsmagot összetörünk mozsárban és két héten keresztül 0,7 liter gabonapálinkában érleljük. A készítményt átszûrjük. Lehûlt szirupot keverhetünk bele. Hasmenés esetén 1-2 evõkanállal fo-gyasztunk belõle.
1 kg érett csikebogyót üveg, vagy zománcozott edényben áztassunk 14 napig 1 l alkoholban. Áztatás után leszûrjük, szitán átpasszírozzuk. Az így nyert pépes anyaghoz tetszés szerint szirupot adunk. Mivel nem fõztük, jól hasznosuló kivonatot kaptunk.
Különösen jó hólyag- és vese-problémánál 1 kanálnyit bevenni.
A vadon termõ és termesztett gyümölcsökbõl készíthetõ. A gyümölcsöket összetörjük, elnyomkodjuk, és 15-20 fokon nem lezárva, csak befedve erjedni hagyjuk 3-6 napig, miközben többször összekeverjük. Ezután a mennyiségnek megfelelõen feleannyi cukorral szirupsûrûségüre befõzzük. A kész fõzetet átszûrjük, ruhán keresztül, akár többször is. A szirupokat hûvös helyen tartjuk.
Zelenyák János lekéri plébános receptje. „Az õszibarackot szeptember elsõ felében szedd le, törd össze magostul, pácold 24 óráig cserépedényben, facsard ki a levét és adj hozzá mézet vagy cukrot. Egy liter baracklébe fél deci méz adandó. Az így elkészített lé egy évig is eltart. Mint gargali-záló szer jó hatású torokbajoknál;..”
1 dl vízzel leforrázunk 5 dg ibolyavirágot és gyökeret, 24 órai állás után leszûrjük, és a gyengén felmelegített szüredékben 15 dg cukrot feloldunk. Meghûléskor, köhögésnél vegyünk be kétóránként 1 evõkanálnyit, jó köptetõszer.
10 dg kakukkfüvet 2 dl vízzel leforrázunk, húszpercnyi állás után leszûrjük. A szüredékhez 20-30 dg cukrot adunk és szirupsûrûségûre befõzzük. Szamárköhögés, tüdõgyulladás, gyomorhurut esetén fogyasztjuk.
Az epret víz nélkül szétfõzzük egy lábasban, leszûrjük a levét, és annyi mézet adunk hozzá, hogy sûrû szirup legyen. Ebbõl a szirupból együnk torokgyulladás esetén.
A mezõn található virágokat, füveket, leveleket használjuk fel. Elsõsorban fájdalomcsillapító hatása jelentõs. Szívesen alkalmazzák derékzsába kezelésére. Kedvelt virágainkkal töltsünk meg egy megfelelõ méretû vászonzacskót. Öntsük le forrásban lévõ vízzel, és hagyjuk a vízben állni 10 percig. Utána nyomkodjuk ki belõle a vizet, és helyezzük az ápolandó testrészünkre a zacskót. (nyak, derék, stb.)
Ezzel a kezeléssel az anyagcserét, a vérkeringést serkenthetjük, és a szervek fokozottabb életmûködését eredményezzük. A szénapolyva meleg pakolás felmelegít, megizzaszt, Csodálatos eredmény érhetõ el tüdõgyulladás, mellhártyagyulladás, petefészek- és méhgyulladás, köszvény, reuma, hólyag- és vesebántalmaknál. 5 liter vízhez veszünk 1 kg tiszta szénapolyvát és lefödött edényben lassú melegítéssel felfõzzük, vagy vászonzacskóba téve belelógatjuk a vízbe. A fõzetet a meleg fürdõvízhez adjuk, vagy ebbe mártott ruhával helyi borogatást végzünk.
Rövid botra támaszkodva, teljesen kétrét hajolva megy a skót az utcán.
- Reuma?
- Á! Eltört a botom.
Úgy készül, és ugyanarra jó, mint a szénapolyvafürdõ. 1 kg zabszalma 5 liter vízre.
Kovasav tartalma miatt erõsíti a kötõszövetet, ugyanakkor fájdalomcsillapító hatással bír.
A zabszalmafõzet meleg pakolása vese-, hólyag- és reumatikus bántalmaknál kitûnõ.
Ott ajánljuk, ahol a testet a meghûlésekkel szemben kell megedzeni.
Az összes fenyõfajta (vörös-, jegyenye-) rügyeibõl, ágacskáiból megfõzhetjük és a szüredéket a meleg fürdõhöz öntjük. Elsõsorban idegbántalmaknál, az idegek megnyugtatására és erõsítésére használjuk, hetenként 2-3-szor. Lazítja az izmokat, fokozza az anyagcserét.
A fenyõkivonat az erekre és az idegrendszerre van hatással, valamint felbecsülhetetlen mindenfajta reumatikus bántalomnál, általában bedörzsölõként alkalmazzák.
Egy alkalmas üveget megtöltünk friss, vagy szárított virággal, felöntjük meglangyosított olivaolajjal. Egy hétig érleljük, leszûrjük, hûvös helyen tároljuk. Bõrbetegségre, sebek kezelésére.
Üvegbe ibolyafüvet tesznek, felöntik olajjal (oliva-, napraforgó) bedugaszolják és 30 napon át napra teszik érlelni. Ezután megszûrik, és az így kapott olaj fejfájás elmulasztására, vagy lázas betegek bedörzsölésére használatos.
A sót kevés vízzel sûrû pasztává keverjük, és a fájó izmokra tesszük. 10 perc múlva meleg vízzel lemossuk, szárazra dörzsöljük. Izomlázra.