ŐSI GYÓGYMÓDOK

hagyományok az egészség megőrzésében a természettel harmóniában, mitológiai utalások, javas-aranyasszony praktikái, háziszerek

A javas szó jót akarót, javunkat akarót, ezért javaslót, azaz jó tanácsot adót jelent. Magyarul "aranyat szólót", azaz aranyasszonyt.A háztartásban - éléskamrában - komoly "gyógyszertárat" találhatunk. Ha kiskertje van, különleges kincsek birtokosa, még ha nem is tud róla! A mindenki által ismert anyagoknak a háziszerként, gyógyító szerként való felhasználásáról szólnék.

A gyomnövények hasznairól olvashat a 4. részben. 
JELSZÓ:  (T)EGYE EGÉSZSÉGESSÉ MAGÁT!


Az ősidőkben egy tudós remetét felkeresett egy ifjú, hogy fogadná tanítványának. Szerette volna a gyógynövények ismeretét elsajátítani. Az öreg egy darabig vonakodott, majd azt mondta:
- Rendben van, tanítványom és utódom lehetsz, egy feltétellel.
- Mi legyen az?
- Ha hozol nekem három növényt, amelynek nincs gyógyító hatása, tanítványommá fogadlak.
Ó, hát mi sem könnyebb ennél, gondolta az ifjú, és elbúcsúzott.
Telt-múlt az idő, de az ifjú nem jelentkezett. Egyszer, úgy néhány év múlva találkoztak.
- Nos, ifjú! Meggondoltad magad?
- Áh, dehogy. Csak sajnos azóta már többezer növényt megvizsgáltam, de még nem találtam közülük hármat, amelynek ne lett volna gyógyhatása.
- Nos, hát nem lehetsz a tanítványom, mert már magad is mester lettél.


Ez a kis anekdota azt példázza, hogy szinte bármelyik utunkba kerülõ növényre tekinthetünk úgy, mint nekünk rendelt orvosságra, vagy egészséges táplálékra.

Vannak a kertünkben, vagy a réteken, mezõkön olyan gazok, amelyek eddig sok bosszúságot okoztak. Talán ezután egynek-egynek megkegyelmezünk, és nemcsak megtûrjük, de örülünk is a jelenlétének.

a teljesség igénye nélkül....


PÁSZTORTÁSKA
Leveleivel salátát fûszereznek. Fiatal levelei borsóízûek, leveseket, spenótszerû mártásokat készíthetünk belõle. A leveleket és a virágok felsõ részét virágzáskor gyûjtsük. Föld feletti részei fertõtlenítõ, vizelethajtõ, érszûkítõ, keringésjavító hatásúak. Kötõszöveti és visszérgyulladást, hasmenést, csillapíthatatlan vérzést kezelnek velük. Összezúzott levelét orrvérzésnél egyszerûen az orrnyílásba tamponáljuk. Vérzõ sebre nyomva levele elállítja a vérzést. Fekélyekre, bélgyulladásra, túlságosan erõs menstruációnál alkalmazható sikerrel. Áztassunk 10 percig 1 kanál szárított pásztortáskát forralt vízben. Naponta 2 csészével fogyaszthatunk. Tinktúra formájában naponta legfeljebb két alkalommal 30 cseppet vegyünk be. Tinktúrával átitatott kendõt tehetünk sebre, vagy aranyérre.


VÉREHULLÓ FECSKEFÛ
Frissen mérgezõ. A föld feletti részt megszárítva vizelethajtó, serkenti a májmûködést, epehólyaggyulladás, reumás duzzanatok ellen jó. Soha ne fogyasszuk teáját magában, csak keverékben! Friss tejnedve a népi gyógyászatban külsõleg szemölcs, tyúkszem, övsömör kezelésére ajánlott. Titka, hogy állandóan nedvesen kell tartani a kezelt felületet.


TARACKBÚZA
Ennek a kiírthatatlan gaznak a föld alatti rizómája a hatásos. Vizelethajtó, cukorbetegség elleni és vértisztító hatású teakeverékek alkotórésze.


ÚTIFÛ
Mint a neve is mutatja úton-útfélen megtalálható. Titka, hogy sziliciumban gazdagok a rostjai, ezért a taposást, járkálást nem sínylik meg. Sõt, az arra járó emberek, állatok terjesztik a magját, természetesen az utak mentén elhullajtva.
Nyálkában gazdag leveleivel borogatva gyorsítja a sebgyógyulást. Teája húgyúti fertõzések, hasmenés, méregtelenítésre jó, köptetõ, köhögéscsillapító. Külsõleg égési sebekre, aranyeres csomó és kötõhártya gyulladás esetén jó. Méhcsípést egyszerûen bedörzsöljük szétzúzott levelével. Így tehetünk, akkor is, ha a csalánosba tévedtünk.
Ha a cipõ feltörte a lábunkat, egy utunkba akadó levelet tegyünk a cipõnkbe.
A magjában lévõ nyálka vízben 25-szörösére duzzad, emiatt hashajtók és fogyasztószerek készülnek belõle.


PITYPANG
Ásványi sókban, A- és C-vitaminban gazdag leveleit salátaként eszik. Virágaiból bort készítenek, rügyeit savanyítják. A levelek erõsen vízhajtók, de alkalmazásuk nem jár káliumvesztéssel. Teájukkal húgyúti panaszokat, ödémát kezelnek. Vértisztító hatásuk miatt ekcéma esetén is hatásosak. A haj-tás fehér tejnedvével szemölcsöt, tyúkszemet írtanak. Az apróra vágott friss növényt dunsztkötésben mellrák gyógyítására alkalmazták. A pitypang gátolja a Candida albicans kifejlõdését.

VÖRÖS LÓHERE
Kertekben, szántóföldön található, néha takarmánynak termesztik is. Teája izületi gyulladásokra jó, megelõzhetõ vele a szívinfarktus, mellrák ellen is adják. A teljes növény kivonatát más tumorok esetén ajánlják, (Négyféle tumorellenes hatóanyaggal rendelkezik.) Mivel ösztrogénhez hasonló anyagot is tartalmaz, segíthet a menopauzális tünetek csökkentésében, sõt egyes prosztataráknál is alkalmazható. Egy csésze forró vízben 1-3 teáskanál szárított virágot fõzzünk meg. Naponta legfeljebb 3 csészével fogyasszunk.


ZAMATOS TURBOLYA
Kertekben, erdõs részeken kora tavasszal elsõként kihajtó gyomnövény. Tavaszi tisztítókúrák egyik fontos alkotórésze lehet. Levelét nagy mennyiségben saláták, levesek, mártások, zöldségfélék, tojásételek ízesebbé tételéhez ajánljuk. A C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban gazdag leveleket frissen, vagy a fõzési idõ vége elõtt tegyük az ételhez. A levelek és a párolt szár kiemeli a zöld saláták, az ecetek és a gyenge aromájú ételek ízét. Méregtelenítõ, vértisztító, emésztést ser-kentõ, keringésjavító teájuk hurutos állapotok, májpanaszok, izületi bántalmak ellen jó. Összezúzott leveleibõl tisztító, tápláló arcpakolás készül.


CSALÁN
Az egyik legtöbbet használt gyógynövény. Friss, fiatal hajtásait a konyhában felhasználhatjuk zöldségként, salátába, vagy lékészítésre is. A csalán legfontosabb tulajdonságai: a testnedvek és a vér tisztítása, vízhajtás, sejtmûködés általános fokozása. A babhüvelyhez hasonlóan glukokinint tartalmaz. A népi orvoslásban elsõsorban reuma, köszvény, bõr- és hajbetegségek esetén alkalmazzák. Gátolja a tejkiválasztást, ezért szoptató anyukáknak nem ajánlott. Kesztyûvel szedjük. Általában salátának is leforrázva adjuk.


TYÚKHÚR
Fõleg nitrogéndús kertekben tömegesen tenyészik. Leveles hajtásából salátát, fõzeléket ké-szithetünk, bár magas szaponintartalma miatt egyesek nem ajánlják. Salátamennyiséget viszont fogyaszthatunk belõle. Föld feletti részei nyugtató, összehúzó hatásúak. Külsõleg bõrgyulladást, bõrviszketegséget, pikkelysömört kezelnek vele, de enyhíti a reumás panaszokat, gyorsítja a sebgyógyulást is. Vértisztító, élénkítõ fõzetüket legyengült betegeknek, illetve székrekedés, hólyaggyulladás ellen adják. A fehérvirágú fajtát szedjük.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 38
Heti: 305
Havi: 11
Össz.: 839 376

Látogatottság növelés
Oldal: JAVASASSZONY HÁZISZEREI 4.
ŐSI GYÓGYMÓDOK - © 2008 - 2022 - javasasszony.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »