ŐSI GYÓGYMÓDOK

hagyományok az egészség megőrzésében a természettel harmóniában, mitológiai utalások, javas-aranyasszony praktikái, háziszerek

szerző: richpoi.com
 
Ismerkedjünk meg olyan rovarölők elkészítésével, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, így biztonságosan alkalmazhatók a zöldségeskertben.

Hogyan készítsünk természetes rovarirtót?

A permetlé elkészítéséhez meleg vizet használjunk, és akkor permetezzünk vele, ha a hőmérséklete 15-33°C, mert így bizonyosan nem fogja megégetni a növények leveleit. Néhány olaj alapú spray is megégetheti a növényeket, főleg akkor, ha forró nyári napon permetezünk vele. Éppen ezért használat előtt próbáljuk ki a rovarölő sprayt, úgy, hogy csak egy pár levelet fújunk be vele. Ha károsítja ezeket a leveleket, változtassunk az összetételen, szükség szerint kevesebb víz vagy olaj hozzáadásával.

Olaj alapú természetes rovarirtó

Ezt a házi készítésű rovarirtót is próbáljuk ki először, mert kiégetheti főleg a karfiol, a vörös káposzta és a tök leveleit. Keverjünk össze egy csésze növényi olajat (földimogyoró-olajat,, pórsáfrányolaj, napraforgóolaj) és egy evőkanál mosogatószert. Tároljuk üvegedényben vagy konténerben. Amennyiben spray formában szeretnénk alkalmazni, akkor keverjünk össze egy ½ teáskanál olajat és egy ½ teáskanál mosogatószert egy csésze vízzel. Tegyük a szórófejes permetezőpalackba. Fújjuk be vele növényeinket és, ha szükséges ismételjük meg az eljárást hét nap múlva!

Olajos-fokhagymás rovarölő

Ez a rovarirtó alkalmas az olyan kártevők kiirtására, mint a levéltetvek, a káposztalepkék, a szúnyogok és a lisztharmat gombája. Vágjunk fel egy fej fokhagymát apróra, vagy zúzzuk össze a fokhagyma-préssel. Keverjük össze egy csésze növényi olajjal. Fedjük le és tegyük két napig a hűtőbe. Ellenőrizzük, hogy elég átható-e a fokhagyma szaga, mert, ha nem, adjunk még a keverékhez zúzott fokhagymát, és tegyük vissza újabb két napra a hűtőbe.

Akkor van kész, ha erős, átható szagot áraszt. Szűrjük át az elegyet, hogy eltávolíthassuk a fokhagymadarabkákat. A természetes rovarirtó spray tartalmazzon 4 csésze meleg vizet, 2-3 teáskanállal az olajos-fokhagymás keverékből és 2-3 csepp mosogatószert. A kártevő rovarok megjelenésének már az első jelére permetezzük be vele a növényeink teljes felületét!

Természetes muskátlis rovarirtó

Közismert, hogy a muskátli erős illata elriasztja a rovarokat. (Ez a spray elkészíthető más erős illatú növényekből is, mint amilyen a körömvirág vagy a fokhagyma.) A muskátli az egyik legjobb rovarriasztó növény. Turmixgép segítségével keverjük simára az egyenlő mennyiségű víz és muskátli keveréket. Szűrjük át kis lyukú szűrőn. Hogy pemetlevet kapjunk, vegyítsünk össze 1 teáskanál muskátlis keveréket 2 csésze vízzel.

Alkoholos-olajos rovarölő

Ez a házi készítésű rovarirtó számos kártevő ellen hatásos. Keverjünk össze egy csésze izopropil alkoholt egy liter vízzel és egy teáskanál növényi olajjal. Töltsük a keveréket a szórófejes permetezőpalackba, és már használhatjuk is.

Rovarirtó kártevő bogarak irtására

Ennek a rovarirtónak az elkészítése csakis „erős” szívűeknek ajánlott. Ha felügyeljük a gyermekeket, ők is összegyűjthetik a kertben talált bogarakat, amelyek ennek a rovarirtónak a fő összetevői.

Helyezzük a bogarakat egy régi, már nem használt turmixgépbe, de legalább félig töltsük meg a mixer edényét. Miután cseppfolyósítottuk a turmixgépbe helyezett bogarakat, szűrjük át és adjunk hozzá annyi vizet, amennyi a spray állaghoz szükséges. Ha hígabbra szeretnénk, több vizet használjunk, ha sűrűbbre kevesebbet.

(Tulajdonképpen homeopatikus megoldás. Ezt ismertem csigák ellen is.)

Ezeknek a házilag is elkészíthető rovarirtóknak az az előnyük, hogy olcsóbbak és megbízhatóbbak, mint a kereskedelemben kapható vegyszerek. Természetes alapanyagokból készülnek és veszélytelenek a növényekre nézve.

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 38
Heti: 321
Havi: 27
Össz.: 839 392

Látogatottság növelés
Oldal: Természetes rovarírtók
ŐSI GYÓGYMÓDOK - © 2008 - 2022 - javasasszony.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »